Izgradnja sistema vetrogeneratora

Izgradnja sistema vetrogeneratora

Pogodne lokacije za ugradnju vetrogeneratora na našem području su istočni delovi Srbije, Banat, kao i planinska uzvišenja. Smatra se da je investicija u vetrogeneratore isplativa, ako je prosečna brzina vetra preko 5m/s. Vetrogeneratori većih snaga preko 1MW instaliraju se na visinu od preko 100m, dok manji vetrogeneratori za kućnu primenu snage do 5kW mogu da se instaliraju na visinu do 15m. Najpogodnija mesta za ugradnju vetrogeneratora predstavljaju lokacije bez prepreka.

Vetrogenerator bi trebalo postaviti na visinu minimum 6m iznad prepreka kao što su objekti, stabla. Na području Srbije intezitet vetra je veći u zimskom periodu, tako da kombinovanje solarnih sistema sa vetrogeneratorima predstavlja idealno rešenje snabdevanja električnom energijom. Kombinovanjem solarnih sistema i vetrogeneratora obezbeđuje se kontinuitet u snabdevanju električnom energijom tokom čitave godine.

Primeri sistema vetrogeneratora

Kombinovani sistem vetrogenerator i solarni panel za napajanje rasvete i video nadzora, Beograd

Kombinovani sistem vetrogenerator i solarni panel za napajanje rasvete i video nadzora, Beograd

Kombinovani sistem vetrogenerator i solarni paneli za napajanje rasvete, Kovačica

Kombinovani sistem vetrogenerator i solarni paneli za napajanje rasvete, Kovačica

Vetrogenerator i solarni paneli

Vetrogenerator i pokretni solarni sistem na splavu Pavla Vujisića, Ada Međica

Horizontalni vetrogeneratori

Horizontalni vetrogeneratori obično imaju tri elise, a vetrogenerator stalno prati smer vetra, u cilju maksimalne proizvodnje energije. Ovakvi vetrogeneratori su najzastupljeniji na tržištu. Telefon inženjering doo u ponudi ima vetrogeneratore američke firme SouthWest. Odlikuju se dobrom proizvodnjom energije na niskom broju obrtaja, niskom bukom i izuzetno dobrim kvalitetom.
Za primenu u off grid sistemima kao što su sistemi za vikendice, brodove obično se koriste manji vetrogeneratori snage do 1kW, dok se za kućnu i komercijalnu primenu koristi vetrogenerator snage 2,4kW koji može da bude OFF grid ili ON grid. Vetrogenerator Skystream 3,7 snage 2,4 kW proizveden je sa ciljem da na prosečnoj brzini vetra preko 5 m/s može da proizvede dovoljno energije za jedno prosečno domaćinstvo.

Vertikalni vetrogeneratori

Vertikalni vetrogeneratori

Vertikalni vetrogeneratori su manje osetljivi na promenu pravca vetra i, zahvaljujući tome, mogu da proizvedu više energije. Telefon inženjering doo u ponudi ima vetrogeneratore američke firme UGE. Ovi vetrogeneratori se odlikuju nižom bukom, izuzetnim kvalitetom, prihvatljivim dizajnom, koji se uklapa u različite sredine, kako ruralne tako i urbane. Za OFF grid aplikacije u ponudi su vetrogeneratori snage 600W, 1kW i 4kW, dok, za primenu u ON grid aplikacijama, u ponudi su vetrogeneratori snage 1kW i 4kW.